Türkiye Türkçesi Sözcük Türleri Araştırmalarında Eylemlerin Tasnifine Genel Bir Bakış - Elif Arı; Ahmet Akçataş (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Sözcük türleri, dilbilgisinin en tartışmalı konularından birisidir. Sözcüklerin hangi kategorilere ayrılacağı ve bu kategorilerin nasıl belirleneceği konusunda araştırmacılar arasında henüz tam bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bu konu literatürde hâlâ güncel bir araştırma ve tartışma konusudur. Sözcük türleri literatürde genellikle sekiz grupta sınıflandırılır: İsim, sıfat, zarf, zamir, edat, bağlaç, ünlem ve fiiller. İlk yedi grup isimler başlığı altında değerlendirilir. Bu çalışmada fiiller ele alınmıştır. İlk olarak, araştırmacılar tarafından fiil sözcük türüne ilişkin yapılan tanımlar ortaya konmuş ve fiilin kapsamı kısaca ele alınmıştır. Sonrasında, kronolojik bir sıraya uyularak, literatürde bulunan sözcük türleri tasniflerinde fiillerin nasıl ele alındığı üzerinde durulmuştur. Son olarak, elde edilen bulguların değerlendirmesi yapılmıştır. Sözcük türleri sınıflandırması genellikle isimler ve fiillerin temel kategorizasyonu üzerinde odaklanır. Literatürdeki tartışmaların çoğu isim odaklıdır. Anlamsal ve yapısal özelliklerinden dolayı fiiller diğer sözcük türlerinden açık bir şekilde ayrılan ayrı bir kategori olarak kabul edilir. Fiiller, biçimce morfolojik unsurlara bağlıdırlar. Bu durum fiillerin bağımlı sözcükler olarak değerlendirilmesinde etkili olmuştur.