Sadık Vicdânî’nin Perîşân’daki Gazelleri ve Diğer Şiirleri - Lokman Taşkesenlioğlu (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Türk edebiyatının en uzun soluklu dönemlerinden olan divan edebiyatı 19. yüzyıldan bugüne kadar gelişen edebiyatı etkilemeye ve beslemeye devam etmektedir. Özellikle yüzyılın sonlarında ortaya çıkan yenilik hareketlerini dahi şekillendirmeye devam etmiş, kendisi ömrünü tamamlamasına rağmen etkisini uzun müddet sürdürmüştür. Klasik şiir geleneğinin devamı niteliğinde olan, bununla birlikte yeniliklere de açık bir edebiyat dönemi olarak kabul edilen ara neslin en önemli şairlerinden biri de Sadık Vicdânî’dir. Daha çok tasavvuf tarihinin en önemli eserlerinden olan Tomar-ı Turuk-ı Aliye adlı çalışmasıyla bilinen Sadık Vicdânî’nin manzum ve mensur edebî eserleri de bulunmaktadır. Gazetelerde yayımladığı bazı yazıları, tercümeleri ve klasik tarzdaki şiirlerini derlediği Perîşân ise onun ilk eseri olarak bilinmektedir. Bu çalışmada Sadık Vicdânî’nin son dönem edebiyat geleneği içerisinde yeri üzerinde kısaca durulmuş, Perîşân adlı eseri hakkındaki tespitler derlenmiştir. Daha sonra şairin bu eserin ilk bölümünü oluşturan manzumeleri ve klasik tarzdaki şiirleri üzerinde durulmuştur. Bu metinler muhteva, şekil ve üslup açısından incelenmiş; Latin harflerine aktarılarak okuyucuya sunulmuştur.