Türk Akademik Yazınına Yeni Bir Soluk: Başka Bir Tarih Hayal Etmek: Türk Edebiyatında Ükronya - Fatmagül Kızıl (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Karşıolgusal düşünce biçiminin izleri Antik Çağ’dan itibaren izleri takip edilebilmektedir. Türk düşünce sisteminde ise Türklerin ilk metinleri olan Türk Bengü Taşları’ndan beri kullanıldığı tespit edilmiştir. Zamanla tür, edebî formu olan karşıolgusal tarihî kurmaca ya da ükronyaya dönüşmüştür. Bu çalışmada söz konusu, Türk akademisine ve edebiyatına tanıtılmasını içeren Murat Gür’ün Başka Bir Tarih Hayal Etmek: Türk Edebiyatında Ükronya adlı çalışması değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda öncelikle eserin ana başlıkları ayrı ayrı ele alınıp incelenerek çalışma hakkında bilgiler verilmiştir. Böylece bu çalışmada, eserin literatürde hangi eksiklikleri doldurduğu ve bunu nasıl yaptığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır.