Cahit Sıtkı Tarancı'nın Bilinmeyen İki Hikayesi Üzerine Bir Değerlendirme - Neşegül Boybeyi (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Cahit Sıtkı Tarancı 1910-1956 yılları arasında yaşamış, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önde gelen şahsiyetlerinden olmuştur. Şiir alanındaki başarısıyla ünlenmiş olsa da edebiyatçının hikâyeci yönü de bilinmektedir. Hikâyelerini daha çok geçim sıkıntısı nedeniyle kaleme aldığı ve şair yönünün daha güçlü olduğu biliniyorsa da hikâyeleri de oldukça kıymetlidir. Cahit Sıtkı Tarancı; Türk edebiyatında ölüm, yalnızlık, sevgi, aşk, kadın erkek ilişkileri, yaşama sevinci, aile ilişkileri, tabiat gibi temalarıyla bilinmektedir. Şiirlerinde olduğu gibi hikâyelerinde de aynı temalar üzerinde durduğu söylenebilir. Öyle ki şiirleri, hikâyelerinde vücut bulmuş, daha yoğun anlatımla okuyucuya aktarılmaya çalışılmış olarak değerlendirilmiştir. Karşılaştığı zorlukları eserlerine yansıtan yazar, kimi zaman karamsar iken kimi zaman ise yaşama sevincini okurlarına hissettirmiştir. Bu çalışmada ise Cahit Sıtkı’nın hikâyeciliği üzerinde, bilinmeyen iki hikâyesi bağlamında durulacaktır. Cahit Sıtkı’nın daha önce gün yüzüne çıkartılmamış ve dolayısıyla üzerine çalışılmamış “Aspiratör ve Kaynanamı Yutan Çiçek” adlı iki hikâyesi ele alınacaktır. Cahit Sıtkı’nın bu iki hikâyesi üzerine bir çalışma mevcut olmamakla birlikte ilk defa Yağmurdan Sonra Güneş adlı kitabında derlenmiş, okuyucu ile buluşturulmuştur. Çalışma bu iki hikâyenin bütün yönleriyle ele alınıp incelenmesini kapsayacaktır. İlk kez incelenecek hikâyelerin yapı, tema ve anlatım özellikleri ortaya konarak hikâyeler ayrıntılı bir şekilde irdelenecektir.