Seyyid Nesîmî'nin Neşredilmemiş Tuyuğları - Mehmet Özdemir (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Türk şiirinin lirik söyleyişlerine farklı nazım şekilleriyle ses veren Seyyid Nesîmî tuyuğ nazım şekliyle en çok şiir yazan şairdir. Nesîmîʹnin tuyuğları Türkiyeʹde ve yurtdışında neşri yapılan Nesîmî Dîvânı çalışmaları başta olmak üzere bazı araştırmacıların makalelerine de konu olmuştur. Bu çerçevede Türkiyeʹde ve Azerbaycanʹda neşredilen Nesîmî Dîvânı çalışmalarında yer almayan Nesîmî tuyuğları konusunda iki adet makale yazılmıştır. Türkiyeʹde bulunan yazma eser kütüphanelerinde kayıtlı mecmualarda yer alan bu tuyuğların neşri ile bilinen Nesîmî tuyuğlarına yenileri eklenmiştir.Nesîmî Dîvânıʹnın bilinmeyen nüshaları ya da Nesîmî şiirlerinin yer aldığı mecmualar keşfedildikçe Türk şairler içinde en çok tuyuğ yazan şair olma unvanına sahip olan Nesîmîʹnin henüz neşri yapılmamış şiirlerine rastlamak mümkündür. Çalışmada, Nesîmîʹnin İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi yazmalar koleksiyonu Şevket Rado Yazmaları SR_000002 numarada kayıtlı el yazması Nesîmî Dîvânıʹnında yer alan ve bugüne kadar neşri yapılmamış tuyuğların ilim dünyasına tanıtılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede Nesîmîʹnin neşredilmemiş 225 tuyuğunun tam metinleri Latin harfleriyle ve transkripsiyonlu metin halinde araştırmacıların dikkatine sunulmuştur.