Bir Yaşam Tarzı Olarak Dilencilik: Hayattan Sahifeler - Meryem Köse (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Hüseyin Rahmi Gürpınar, topluma içeriden bakarak gözlemleriyle dönemin yaşama yansıyan yönlerini eserlerinde işlemiştir. Onun eserlerinde toplumun pek çok kesiminde yaşamlarını sürdüren topluluklar hakkında bilgilere ulaşmak mümkündür. Toplumun farklı bir kesiminin yaşam şeklini yer yer mizah unsurlarıyla şiveler kullanarak, gerçekleri dönüştürerek okuyucuya sunmuştur. Hayattan Sahifeler romanında da toplumda farklı bir şekilde yer edinmiş ve bunu yaşam şekli olarak devam ettiren aynı zamanda çingene olan dilencilerin günlük yaşamının izlerini romanında ele almıştır. Gürpınar’ın gözlemleri neticesinde dilenciliğin bir meslek gibi yaşamlarının bir parçası olarak yer ettiği anlaşılmaktadır. Hayattan Sahifeler romanında, dilencilikle yaşamlarını devam ettiren bu sosyal sınıfın tek bir yönünü değil; roman kişilerinin insanlara, olaylara ve çevreye bakışını da görmek mümkündür. Eser, dilencilerin içinde bulundukları yaşam koşullarını, toplumun kültürel yapısını yansıtma noktasında öneme sahiptir. Bu çalışmada, Hayattan Sahifeler romanında yazarın dilencilikle ilgili gözlemlerini okuyucuya ne şekilde sunduğunu ve toplumun bir parçası olan dilenciliğin yaşama nasıl yansıdığını, dilencilik estetiğinin nasıl olduğunu, dilencilik yaparken kullandıkları hilelerin ne olduğunu ve dilenciliğin diğer yönlerini incelemeye çalışacağız. Toplumun içinde yaşayan bir grubun yaşamı algılayışını daha iyi anlayabilmek için toplumbiliminden, psikolojiden, modadan faydalanılacaktır.