Ali Emre Özyıldırım. Mâşî-zâde Fikrî Çelebi ve Ebkâr-ı Efkâr’ı On Altıncı Yüzyıldan Sıradışı Bir Aşk Hikâyesi. Dergâh Yayınları, 2017 - İdil Yağmur Alan (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
On altıncı yüzyılda yazılan Osmanlı edebi eserleri hakkında bugüne kadar birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan bir tanesi ise Ali Emre Özyıldırım’ın ortaya koyduğu “Mâşî-zâde Fikrî Çelebi ve Ebkâr-ı Efkâr’ı: On Altıncı Yüzyıldan Sıradışı Bir Aşk Hikâyesi” başlıklı araştırma metnidir. Özyıldırım, 2006 yılında Budapeşte’de Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi’nde, Dîvân-ı Fikrî adıyla Ebkâr-ı Efkâr mesnevisini bulmuştur. Mesnevi, araştırmacı tarafından ilk olarak 2007 yılında “Ebkâr-ı Efkâr: Fikrî Çelebi’nin Aşk Konulu Hasbihâli” isimli makale ile tanıtılmıştır. Daha sonra mesnevinin ayrıntılı bir incelemesiyle çeviriyazılı metni, Dergâh Yayınları’nın Türk Edebiyatı İnceleme serisinin Eski Türk Edebiyatı Dizisi’nde 2017 yılının Nisan ayında basılmıştır. Bu yazı, Ali Emre Özyıldırım’ın, Mâşî-zâde Fikrî Çelebi’yi ve Ebkâr-ı Efkâr mesnevisi üzerine yapmış olduğu araştırmayı kısaca tanıtmayı amaçlamaktadır.