Cengiz, AYTMATOV; Muhtar ŞAHANOV (2000). Kuz Başındaki Avcının Çığlığı - Duygu Çakır (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Ortak bir geçmişe sahip olan Türk Dünyası, Rusyanın böl parçala yönet politikası doğrultusunda ayrıştırılmış olsalar da eserler aracılığıyla bu tekrardan sağlanmaya çalışılmıştır. Önde gelen yazarlar sayesinde halkın vatan, millet, kardeşlik duygusu canlı tutulmaya çalışılmış, yazılan bu eserler neticesinde destanlar, folklor, gelenek görenekler, halk inançları hatırlatılarak geleceğe aktarılmak istenmiştir. Bu konuda iki önemli aydın; Cengiz Aytmatov, Muhtar Şahanov’un kaleminden çıkan Kuz Başındaki Avcının Çığlığı eseri Türk dünyasının iki büyük oğlunun umutlar, sevinçler ve acılarla yüklü hatırlarını ve düşüncelerini konu edinen bir eserdir. Kırgızların en önemli yazarı olan Aytmatov’un hayatında iki Muhtar olmuş ve bunu şu şekilde dile getirmiştir: “Benim hayatımda iki Muhtar oldu. Biri, babam gibi yakın desteğim, üstadım, büyük yazar Muhtar Avezov; ikincisi ise, aydın şair, nice yıllardan beri sırdaşım Muhtar Şahanov’dur.” Kazakların sesi olan Muhtar Şahanov ile çıkardığı Kuz Başındaki Avcının Çığlığıeseri bu iki önemli aydının itiraflar kitabıdır.