Tiyatro ve İktisat: Ferhan Şensoy’un "Kahraman Bakkal Süpermarket’e Karşı" Oyununda Enflasyonist Ortamve Sosyoekonomik Dönüşüm - Halil İbrahim Yücel (Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, 2026)
Edebiyat, toplumla ilgili bir sanat olarak pek çok farklı disiplinle ilişki kurar. Yazılı tiyatro da edebiyatın türlerinden biri olarak bu disiplinler arası bağları kurabilir. İktisat gerek üretim-tüketim ilişkisi gerekse bunun toplum üzerindeki etkilerini incelemesi bağlamında edebiyatın bağ kurduğu disiplinlerden biridir. Çalışma alanları; tüketim, ekonomik krizler ve enflasyon gibi olguları da kapsayan iktisat, teknik olduğu kadar sosyal bir alan olarak edebiyatla ortak kesişim noktalarına sahiptir. Tarih, toplumsal yapı ve iktisadi iklim dönemin edebiyat yapıtlarında kendini göstererek resmî olmasa da ikincil/yardımcı bir evrak, bir kayıt hüviyeti taşır. Ferhan Şensoy, 1980 sonrası Türkiye’sinde, neoliberal politikaların toplumu sosyal ve ekonomik anlamda nasıl dönüştürdüğünü mizahi bir yolla ortaya koyan tiyatro sanatçılarındandır. Kendisinin kurduğu “Ortaoyuncular” adlı tiyatro topluluğunda yine kendi yazdığı oyunları sahneleyen Şensoy, yalnızca bir oyuncu ya da yönetmen değil aynı zamanda bir edebiyat adamı olarak da nitelendirilebilir. Şensoy’un Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı adlı oyunu, tiyatro ve iktisat ilişkisini örnekleyen yapıtlardan biridir. Küçük esnafı temsil eden bakkalların büyük sermayeli girişimler olan süpermarketler karşısında ayakta kalma mücadelelerini merkeze alan oyun, aynı zamanda ekonomik krizler ve onların yarattığı enflasyonist ortamın tüketiciye etkisi ile onların alışveriş alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini gözler önüne serer. Bu çalışmada, metin analizi yöntemi kullanılarak, Şensoy’un ilgili eseri ekonomik kriz, enflasyon, tarih ve tüketicinin dönüşümü gibi kavramlar üzerinden incelenecek ve tiyatronun iktisatla kurduğu ilişki tespit edilmeye çalışılacaktır.